Alkmaars KanaalPark.

Wat zie jij het liefst langs de oevers van het Alkmaars Kanaal?

Het Alkmaars Kanaal is volop in ontwikkeling. Langs het kanaal komt ruimte voor wonen, werken en recreëren. De oevers van het kanaal hebben hierin een belangrijke rol. Hier is ruimte voor groen, wandelpaden, sport, kunst, spelen, initiatieven en meer. Het Alkmaars KanaalPark wordt nieuwe openbare ruimte in de stad met mogelijkheden voor ontmoeting. Wij willen dit nieuwe park graag samen met onze inwoners een passende invulling geven.

Op de hoogte blijven van de ontwikkeling van het Alkmaars KanaalPark?

Wat is het Alkmaars KanaalPark?

Het Alkmaars KanaalPark wordt een park langs beide de oevers van het Noordhollandsch Kanaal; in totaal ongeveer twee keer 6,5 kilometer oever. De (oever)breedte van het park zal variëren. Wat er precies in dit park moet komen is nog niet besloten. Hierover wil de gemeente eerst in gesprek met inwoners, ondernemers en organisaties uit Alkmaar. Parken zijn niet alleen groene ruimten in de stad maar bieden ook ruimte om met vrienden of familie af te spreken, te wandelen, te sporten en te mijmeren. Al die activiteiten kunnen een positieve invloed hebben op de gezondheid van mensen.

De gemeente heeft landschapsbureau Feddes/Olthof gevraagd een eerste inventarisatie van de (on)mogelijkheden te maken. Deze inventarisatie is vastgelegd in het rapport  ‘Alkmaars KanaalPark, de rijkdom van Alkmaar weerspiegeld’. Het gebied krijgt in dit rapport drie verschillende herkenbare sferen; (1) het zachte Alkmaars Kanaal aan de noordzijde van de stad in een Hollands groen landschap, (2) het gastvrije historische centrum en (3) het stoere gemengd wonen en werken Alkmaars Kanaal aan de zuidzijde van de stad.

Meedenken

Het KanaalPark wordt een park voor heel Alkmaar. Wij horen dan ook graag wat jij het liefst zou zien langs de oevers van het Alkmaars Kanaal.

Veel gestelde vragen

Hier vind je antwoorden op een aantal veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen, mail dan naar alkmaarskanaal@alkmaar.nl.

Over Alkmaars KanaalPark

Het Alkmaars KanaalPark is onderdeel van het programma Alkmaars Kanaal. Het KanaalPark wordt een ontmoetingsplek, voor Alkmaarders en voor bezoekers. Het Alkmaars KanaalPark is de verbindende schakel tussen alle ontwikkelingen langs de oever van het Noordhollandsch Kanaal. De komende jaren bouwen we hier duizenden woningen, bedrijfsruimtes en voorzieningen. Het resultaat is straks een nieuw stuk Alkmaar met naast wonen en bedrijvigheid, groen en voldoende ruimte om elkaar te ontmoeten en te recreëren.

Het realiseren van het KanaalPark gaat meerdere jaren duren. De komende tijd willen we met alle Alkmaarders nadenken over hoe het KanaalPark er uit kan gaan zien. Na de zomer beginnen we met het opstellen van het ontwikkelplan voor het KanaalPark. Op basis van alle ideeën en wensen wordt in dit plan gekeken welke ideeën haalbaar en betaalbaar zijn. Daarna gaan we de plannen uitvoeren, maar niet allemaal tegelijkertijd. We kijken welke gebieden we als eerste aanpakken, en welke delen van het gebied op een later moment.

Over de stem-app

Ja, iedereen mag stemmen.

Het kan soms lang duren voordat er duidelijkheid komt over de ideeën. Via de nieuwsbrief en op de website van het Alkmaars Kanaal maken we bekend welke ideeën een stap verder zijn en worden beoordeeld op hun haalbaarheid en betaalbaarheid. Als je wilt weten of je idee is gekozen, kies er dan voor om je e-mail achter te laten. Ook kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van het Alkmaars Kanaal.

Je kunt documenten tot 10 MB uploaden van de bestandstypes: pdf, jpeg, word. Mocht je hier niet uitkomen kan je het bestand ook naar ons mailen Alkmaarskanaal@alkmaar.nl.

We gaan zorgvuldig om met jouw gegevens. Wij gebruiken deze om eventueel contact met je op te nemen. Voor meer informatie, kijk op: https://www.alkmaar.nl/privacyverklaring/.

Het is niet meer mogelijk om uw stem uit te brengen. U kon tot 15 mei stemmen.

Ja, je kunt mailen naar alkmaarskanaal@alkmaar.nl of het volgende adres gebruiken voor je brief: Gemeente Alkmaar, t.a.v. Alkmaars Kanaal project KanaalPark, Postbus 53, 1800 BC Alkmaar.

Over het rapport van Feddes Olthof

Overheidsgebouwen zijn gebouwen in gebruik door een gemeente of andere overheidsinstelling.

Met pop-up’s worden tijdelijke functies bedoeld. Op een bepaalde plek in de openbare ruimte of in een gebouw is plek om een tijdelijk functie te plaatsen. Voorbeelden van pop-up’s zijn: tijdelijke winkels, restaurantjes of zitplekken. Na een bepaalde tijd verdwijnen deze functies weer omdat er een definitieve invulling gevonden is.

In dit verband wordt het volgende bedoeld: een bestaand gebouw wil men graag behouden maar is te klein. Dan kan een nieuw gebouw aan het bestaande gebouw worden toegevoegd, door deze bovenop het bestaande gebouw te plaatsen. Deze oplossing doet denken aan een parasiet op zijn gastheer.

Een struinpad is een wandelpad in de natuur, vaak met avontuurlijke elementen.