Terug naar het overzicht

Doneerringen voor statiegeld nu ook in Alkmaar

Donderdag 30 juni onthulde wethouder Robert te Beest in Winkelcentrum De Mare de eerste doneerring van gemeente Alkmaar. Dit deed hij in aanwezigheid van de raadsleden Kivilcim Pinar (Partij voor de Dieren), Maya Bolte (Leefbaar Alkmaar), Monique Roelvink van Winkelcentrum De Mare en Rob Petersen van Stadswerk072. De doneerring is een ijzeren ring om een openbare afvalbak waar mensen hun statiegeldflesjes in kunnen zetten. Een ieder die dat wil kan de flesjes vervolgens verzamelen om in te leveren voor statiegeld.

10 doneerringen
De doneerring is geplaatst nadat de gemeenteraad een motie aannam, op initiatief van Partij voor de Dieren, ChristenUnie en Leefbaar Alkmaar. Stadswerk072 plaatst de komende tijd 10 doneerringen verspreid door de gemeente. Zo komen er nog ringen om afvalbakken bij winkelcentrum Geert Grooteplein, De Boeg, De Hoef, Oudorperplein, Muiderwaard en het dorpshart van Stompetoren. Het idee van de doneerringen komt uit Duitsland waar inmiddels al 100 ringen geplaatst zijn.

Verminderen zwerfafval
Plastic flesjes en blikjes vormen een groot aandeel van het zwerfafval. Om dit tegen te gaan zit er sinds 1 juli 2021 statiegeld op plastic flesjes. Vanaf 1 januari 2023 wordt dit ook uitgebreid naar blikjes.

De doneerring helpt voorkomen dat statiegeld flesjes en plastic flesjes zwerfvuil worden, of in de vuilnisbak terecht komen. En vanuit de doneerring kunnen anderen deze flesjes ook inzamelen voor statiegeld. Dat maakt de doneerring een sociaal en duurzaam product.

Wethouder duurzaamheid, Robert te Beest

Fotostudio Wick Natzijl

vlnr: de heer Pinar, mevrouw en de heer Bolte, de heer Petersen, mevrouw Roelvink en wethouder Robert te Beest.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.