Terug naar het overzicht

Feestelijke opening Kindcentrum Vroonermeer

Vanmorgen opende Kindcentrum Vroonermeer officieel haar deuren. Het nieuwe thuis van basisschool de Lispeltuut, de Openbare Vroonermeerschool en Klein Alkmaar. Twee scholen met elk een eigen onderwijsconcept én kinderopvang onder één dak. Aan wethouder onderwijs Jasper Nieuwenhuizen de eer om het gebouw officieel te openen. Dit deed hij samen met de toekomstige gebruikers: de kinderen van het Kindcentrum Vroonermeer.

Een muur van – door kinderen versierde – verhuisdozen werd met een stormram doorgebroken en daarmee was het pand officieel geopend. De kinderen maakten de ochtend compleet met een percussie optreden en openingslied. “Kies voor jouw talent” klonk het uit volle borst.

Bouw
In 2018 sloten de gemeente Alkmaar, de Stichting Alkmaarse Katholieke Scholen (Saks), de Stichting Ronduit en de Stichting Kinderopvang Alkmaar nu Stichting Klein Alkmaar, een overeenkomst om in de wijk Vroonermeer Noord een nieuw kindcentrum te realiseren.  Het duurzaam ontworpen gebouw van architect Frencken Scholl Architecten BV uit Maastricht is gebouwd door aannemer De Geus Bouw uit Broek op Langendijk en installateur Klaver Giant Groep BV uit Obdam. In het kindcentrum komt onderwijs, kinderopvang en sport samen. De basis voor samenwerking is het delen van gezamenlijk ruimte maar ook pedagogisch elkaar te verrijken.

We zijn trots op deze mooie nieuwe en frisse school. Op 21 november 2022 werd de 1e paal geslagen van het nieuwe Kindcentrum Vroonermeer. En nu is deze wijk een moderne school rijker waar kinderen vanaf het eerste begin van hun schooltijd een gezond, veilig en stevig fundament krijgen, dat zij in hun verdere leven meenemen.

Jasper Nieuwenhuizen, wethouder Onderwijs

Samen kun je meer

Niet alleen de medewerkers van het kindcentrum, maar ook de kinderen en ouders hebben er enorm naar uitgekeken om te starten in dit nieuwe, frisse gebouw. Het is in dezelfde vertrouwde buurt, maar helemaal ingericht op een moderne onderwijsvisie met speel- en leerpleinen.

Jesper Bruine de Bruin, Schoolleider Lispeltuut

Een plek waar kinderen zich thuis voelen en een ontmoetingsplaats, met aandacht voor talentontwikkeling. De leerlingen kunnen leren, spelen en bewegen in de ruimtes, de gymzaal of het schoolplein. We werken als scholen en opvang samen daar waar het kan, maar hebben ook een duidelijke eigen visie op onderwijs. We hebben er ontzettend veel zin in!

Karin Scholte de Jonge, schoolleider Vroonermeerschool

De aanloop naar dit kindcentrum kent een lange weg, maar mooi om te zien hoe uiteindelijk alles op z’n plaats valt. De scholen, wij als kinderopvang, de kinderen, hun ouders en de buurt, iedereen is blij met het eindresultaat. Je ziet dat ook hier geldt ‘Alles wat je samen doet, wordt beter’. Doordat we onze krachten bundelen, hoef je voor goede opvang en onderwijs de wijk Vroonermeer niet uit.

Michelle van Nieuwenhoven, directeur en bestuurder Klein Alkmaar

Droombomen
Vanwege de Percentageregeling Alkmaar Kunst in de Openbare Ruimte (PAKOR) reserveert de gemeente Alkmaar bij nieuwbouw 1% van de bouwsom voor kunst in de openbare ruimte.     

Bert Schoeren heeft voor het Kindcentrum Vroonermeer de ‘Droombomen’ ontworpen. De kunstenaar wil met de Droombomen de plek levendiger, opgewekter en vrolijker maken. De onvoorstelbare beweging boeit hem. Zoals kabbelend water of flakkerend haardvuur. Dit was het uitgangspunt om de Droombomen te maken die óók onvoorspelbare bewegingen maakt, door de draaiers. Een boom om bij weg te dromen, droombomen dus! Hij wilde echt een blikvanger maken. Dat is hem gelukt, met de grote bomen met oranje/rode draaiers die goed passen bij de kleuren van het gebouw, zodat bomen en gebouw elkaar versterken.

Ook de gouden duiven van Marthe Röling die stonden op de Lispeltuut, zijn meegevlogen naar het nieuwe Kindcentrum Vroonermeer. Samen met de architect is een geschikte plek uitgezocht boven de hoofdentree van het duurzame gebouw.

Foto’s : Fotostudio Wick Natzijl

Fotostudio Wick Natzijl

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.