Terug naar het overzicht

Gezamenlijk statement van de vertegenwoordigers van horeca Alkmaar en Gemeente Alkmaar

Mede namens Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Alkmaar, Karin Hiemstra  

Vandaag heeft een achttal horecagelegenheden (van de circa 110) in Alkmaar bij wijze van statement de deuren geopend van 12:00 uur tot 17:00 uur. In deze gelegenheden is gebruik gemaakt van placering, QR-codes en mondkapjes. Daarmee hebben de ondernemers willen aantonen dat het bezoek aan de horeca veilig kan zijn.

Gemeentelijke handhaving en politie zijn zoals aangekondigd in gesprek gegaan met de ondernemers die open waren. Deze gesprekken verliepen in een goede sfeer. Burgemeester heeft om 16:00 uur contact gehad met een vertegenwoordiging van de Alkmaarse horecabranche. De horeca is om 17:00 uur gesloten.

Er is één moment na de sluiting geconstateerd waarbij het veel te druk was voor een van de cafés op een smalle strook voor de uitgang. Handhaving is daarover met de ondernemer in gesprek gegaan. De horecaondernemer heeft ervoor gezorgd dat het oploopje werd beëindigd. De drukte werd mede veroorzaakt door versterkt geluid (muziek) bij een van de bovenburen van het café. Deze is door handhaving gevraagd de muziek uit te zetten.  

We betreuren het dat juist van dit drukke moment voor het café in de media foto’s en beelden circuleren. Dat doet geen recht aan de feitelijke situatie, en vooral niet aan de horecaondernemers die hun best hebben gedaan op een georganiseerde en veilige wijze hun hartzeer over het voetlicht te brengen.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.