Terug naar het overzicht

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw L. (Lina) Bruin-Fillekes

Lina Bruin-Fillekes ontving uit handen van burgemeester Anja Schouten een Koninklijke Onderscheiding. Tijdens de jaarlijkse medewerkersbijeenkomst van de Wereldwinkel Alkmaar in Stadskaffee Laurens werd aandacht besteed aan haar afscheid. De grote verrassing was haar benoeming tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Burgemeester Anja Schouten verraste Lina Bruin met een Koninklijke Onderscheiding (Foto: JJFoto)

Mevrouw Bruin is één van de oprichters van de Wereldwinkel in 1991 en de enige die nog actief is in de winkel. Ook vòòr de officiële oprichting van de Wereldwinkel op14 mei 1991 verrichtte zij al werkzaamheden die tot de oprichting hebben geleid. In de beginjaren was zij lid van het bestuur als penningmeester. Later werd zij coördinator en hield zich bezig met het reilen en zeilen in de winkel en het aansturen van de ca 35 vrijwilligers. Dit nam iedere week vele uren in beslag. Momenteel is zij nog verantwoordelijk voor de inkoop van wierook en aanverwante artikelen en draait nog een paar winkeldiensten per week. Aan het eind van dit jaar gaat zij haar vrijwillige werkzaamheden verder afbouwen. Tijdens de jaarlijkse medewerkersbijeenkomst van de Wereldwinkel, waarin altijd de ‘verjaardag’ van de Wereldwinkel wordt gevierd, werd aandacht gegeven aan het afscheid van mevrouw Bruin. Op dat moment werd zij door burgemeester Anja Schouten verrast met een woordje en een Koninklijke Onderscheiding.

Wereldwinkel begrip in Alkmaar

Wat begon als een ‘inwoning’ in een boekhandel in de Hekelstraat is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardige en prachtige winkel aan het Ritsevoort. Van eerst vooral food-producten als koffie, thee en rietsuiker is het assortiment in de loop der jaren veranderd tot vooral cadeau- en kunst- en nijverheidsartikelen nu. Mevrouw Bruin was in al die jaren de grote motor en drijvende kracht achter de Wereldwinkel. Haar hart lag in de Derde Wereld en ze was zeer begaan met de ondernemers daar. Als bakkersdochter wist zij als geen ander hoe hard zij moesten werken en hoe weinig er overbleef om van te leven. Ze streed voor eerlijke handel en eerlijke prijzen. Mede door haar inzet hebben veel mensen in de Derde Wereld een beter bestaan. Inmiddels zijn de Wereldwinkel en de Fair Trade winkelroute een begrip in Alkmaar. Allemaal dankzij de tomeloze inzet van mevrouw Bruin. Naast een drukke baan deed ze niet alleen veel werk voor de Wereldwinkel, maar was ook vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Alkmaar (Vrijheidskerk). Eerst voor de diaconie, later als wijkdame. Zij bezoekt mensen thuis en verzorgt samen met anderen de bloemen bij vieringen.


Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.