Terug naar het overzicht

Gemeente Alkmaar deelnemer NK-tegelwippen

‘Vervang zo veel mogelijk tuintegels of klinkers voor groen en meld het aantal verwijderde tegels bij www.nk-tegelwippen.nl. Plant op de oude plek van de tuintegels bijvoorbeeld mooie plantjes.’ Dat is de oproep voor inwoners van gemeente Alkmaar. Inwoners helpen zo met het vergroenen en klimaatadaptiever maken van Alkmaar. Tijdens de startactie op vrijdag 21 en zaterdag 22 april kunnen Alkmaarders een tegel inruilen voor een gratis zakje bloemenzaadjes.

Het is de eerste keer dat gemeente Alkmaar meedoet naast meer dan 150 andere Nederlandse gemeenten. Het NK-tegelwippen loopt tot en met 31 oktober. Via www.nk-tegelwippen.nl wordt ook de stand bijgehouden. Sinds de eerste editie in 2020 zijn in totaal al ruim 4,3 miljoen verwijderde tegels gemeld via de website van het NK-tegelwippen. Vorig jaar hield de gemeente de telling zelf bij via de Tegelteller. Er zijn toen in totaal 2506 tegels vervangen voor groen.

Startactie Groenmarkt (vrijdag 21 april)

Lever uw tuintegel in en ontvang gratis bloemzaadjes op vrijdag 21 april van 13:00 tot 15:00 uur bij de informatiekraam tijdens de Groenmarkt aan de Urkstraat, ingang Schoklandstraat. Met de Groenmarkt vieren wij de opening van het vergroende plein. De officiële opening van het plein is om 13:00 uur.

Startactie Hortus (zaterdag 22 april)

U kunt ook uw tegel inleveren op zaterdag 22 april van 12:00 tot 17:00 uur bij Hortus Alkmaar, adres: Berenkoog 43. Het is die dag de nationale zaaidag én de dag van de aarde. In ruil voor een tegel ontvangt u dan een zakje bloemenzaadjes en gratis entree van de Hortus. Er is ook een informatiekraam en een tuinadviseur aanwezig voor persoonlijk tuinadvies.  

Gemeente Alkmaar steeds groener

Na het winnen van de Green Cities Europe Award Nederland vergroent gemeente Alkmaar verder. In de afgelopen 3 jaar heeft de gemeente in de openbare buitenruimte al meer dan 3 hectare verharding vervangen door aantrekkelijke groene inrichting. De gemeente vraagt ook inwoners om deel te nemen aan verschillende activiteiten die bijdragen aan meer groen. Meer groen betekent meer plek voor vlinders, bijen en andere insecten. Daarnaast zakt het regenwater beter weg. Met het oog op meer buien in de toekomst, is meer groen hard nodig.

Meer informatie over klimaatadaptatie is te vinden op www.alkmaar.nl/duurzaamheid.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.