Terug naar het overzicht

Start vaarseizoen 2023

Niets is leuker dan met mooi weer het water op te gaan. Nu het vaarseizoen weer begint, neemt de drukte op het water toe. Te snel varen, versterkte muziek en overmatig drankgebruik kunnen leiden tot gevaarlijke situaties en overlast. Daarom zijn er deze zomer extra controles op het water door handhaving en politie. Het is belangrijk dat iedereen voorbereid het water op gaat en de vaarregels kent.

Controles in 2023

Handhaving en politie zien deze zomer toe op ieders veiligheid op het water. Zij focussen zich met name op drie belangrijke overtredingen: (1) varen zonder in het bezit te zijn van een geldig klein vaarbewijs, (2) onnodig hoge hekgolven veroorzaken en (3) gedrag op het water waarbij andere gebruikers op het water of bewoners van de nabijgelegen woningen onnodig overlast of hinder ervaren. Als politie of handhaving overtredingen constateren, mogen zij namens het Openbaar Ministerie bekeuren. De boetes kunnen oplopen tot wel € 600 per overtreding.

Vaarsnelheden

De maximum vaarsnelheid op de Alkmaarse wateren is 6 km per uur. Op het Noord-Hollands Kanaal is de maximum vaarsnelheid 9 km per uur. Te hard varen is gevaarlijk en zorgt voor overlast voor anderen op het water en de inwoners die aan het water wonen. Ook beschadigt het de oevers.

Eisen bestuurders

Wie een motorboot(je) wil besturen, moet minimaal 12 jaar oud zijn. Voor een snelle motorboot is dat 18 jaar. Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 km per uur. Dat geldt voor waterscooters en jetski’s, maar bijvoorbeeld ook voor rubberbootjes met een buitenboordmotor. Voor het besturen van een snelle motorboot is een vaarbewijs nodig en de boot moet voorzien zijn van een registratieteken.

Muziek op het water

Natuurlijk is het gezellig om aan boord muziek te luisteren. Dat mag zo lang anderen daar geen last van hebben. Houd rekening met elkaar en zet het volume laag.

Melding doen?

Inwoners kunnen klachten of meldingen indienen via de website https://www.alkmaar.nl/direct-regelen/afval/overlast. Als het gaat om acute overlast, bel dan van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur naar telefoonnummer 14 072. Daarbuiten is de politie bereikbaar op telefoonnummer 0900 8844. In geval van nood belt u 112.

Over de gemeente Alkmaar

Bel de perstelefoon: (072) 5 48 95 55.