Terug naar het overzicht

Alkmaars Kanaal gaat over de toekomst van heel Alkmaar

Sinds 24 mei 2023 is Christian Schouten coördinerend wethouder voor het Alkmaars Kanaal. Waarom was en is hij zo enthousiast over dit programma? Wat zijn de ambities van het nieuwe Alkmaarse bestuur voor het Alkmaars Kanaal. En wat is eigenlijk persoonlijk zijn favoriete plek aan het Kanaal?

Tijd voor een nadere kennismaking:

“Alkmaars Kanaal gaat over de toekomst van heel Alkmaar. We gaan de komende jaren veel nieuwe stadsgenoten verwelkomen en daar mogen we best trots op zijn! Hoe geven we met elkaar, oude en nieuwe bewoners, vorm aan het Alkmaar van straks? Hoe zorgen we voor voldoende samenhang tussen de verschillende plannen?  Waar gaan we als gemeente naartoe; hoe gaan we groeien? Kortom hoe komt het nieuwe stuk Alkmaar er uit te zien? Je kunt dit niet aan het spreekwoordelijke toeval overlaten. Het is een totaalplaatje en eigenlijk te veel voor één persoon. Gelukkig sta ik er binnen het college ook niet alleen voor. Andere collegeleden zijn hier ook bij betrokken op thema (zoals Christiaan Peetoom voor mobiliteit) of op deelgebied, dat zijn Anjo van de Ven en Jasper Nieuwenhuizen.”

Wethouder Christian Schouten.
Wethouder Christian Schouten. Foto door Jan Jong.

“ Wat het college betreft, gaat zo snel als mogelijk de schep in de grond. Dat betekent dat we heel veel huizen willen gaan bouwen waar straks (nieuwe) Alkmaarders met veel plezier gaan wonen. Bouwen kan alleen na zorgvuldige en duidelijke participatie van belanghebbenden. En we willen zeker geen “blokkendozen”. Daarom schenken we veel aandacht aan de inrichting van de openbare ruimte, de leefomgeving, architectuur en groen. Het gaat om de samenhang tussen plannen, gebieden en functies. Denk aan het toekomstig Alkmaars KanaalPark, waar naast wonen en werken ook meer buitenleven mogelijk wordt gemaakt.”

“Mijn favoriete plek aan het Alkmaars Kanaal? Dat is natuurlijk een lastige vraag want er is zoveel moois en zoveel leuks. Ik kom als vader met mijn kinderen graag bij de Vue en de kringloopboulevard. Als kind ging ik zelf met mijn grootvader wel eens vissen in het kanaal vanaf de berm van de Helderseweg. Een rondje door het Victoriepark en een drankje bij het IJkgebouw, daar kan ik dan met mijn vriendin weer enorm van genieten.”