Terug naar het overzicht

Alkmaars Kanaal gaat over de toekomst van heel Alkmaar

In juli 2022 trad het nieuwe Alkmaarse college aan. Wethouder Gijsbert van Iterson Scholten kreeg het programma Alkmaars Kanaal in zijn portefeuille. We vroegen de wethouder onder andere naar de ambities voor het Alkmaars Kanaal. En we willen graag weten wat zijn favoriete plek aan het Alkmaars Kanaal is. We merken overduidelijk dat de wethouder heel enthousiast is over het Alkmaars Kanaal.

Waarom is het zo leuk om het Alkmaars Kanaal in portefeuille te hebben?

Vanaf mijn tweede woon ik al in Alkmaar en ik vind het prachtig om te zien hoe Alkmaar zich ontwikkelt. Alkmaars Kanaal gaat over de toekomst van heel Alkmaar en dus die van alle huidige en nieuwe Alkmaarders. Ik word nog weleens wethouder Bouwen, bouwen, bouwen, genoemd en ja de Alkmaarse woningbouwopgave is groot. Om een levendig en leefbaar nieuw stuk stad te ontwikkelen, is er natuurlijk meer nodig dan woningen alleen. Bij de ontwikkeling van de gebieden langs het kanaal denken we dan ook goed na over voldoende groen en ruimte om elkaar te ontmoeten en te recreëren. Daarmee is de inbreng van de Alkmaarders essentieel. Deze maand start bijvoorbeeld de participatie voor de inrichting van het Alkmaars KanaalPark. Ik nodig alle Alkmaarders nu alvast uit om hun ideeën en wensen met de gemeente te delen en wat mij betreft is daarbij niets te gek.

Wat zijn ambities voor het Alkmaars Kanaal?

Allereerst hebben we de ambitie om zo snel als mogelijk nieuwe woningen te bouwen voor alle doelgroepen: (sociale) huur, koop, voor jong en oud en voor Alkmaarders en toekomstige Alkmaarders. Met woningcorporaties en ontwikkelaars proberen we kansen te grijpen, bijvoorbeeld door de aankoop van terreinen. Het gesprek gaat ook altijd over het betaalbaar houden van de woningen die we bouwen en bijvoorbeeld de bouw van voldoende sociale huurwoningen. Maar daarmee zijn we er nog lang niet.

We willen het Alkmaars Kanaal ook aantrekkelijker maken en daarvoor moeten de ontwikkelingen passen in de omgeving. Richting de Viaanse molen ziet de oever er nu eenmaal heel anders uit dan in het centrum of Overdie.  De ene plek leent zich meer voor recreatie dan de andere. Dat zie je goed terug in het recente collegebesluit voor de start participatie Alkmaars KanaalPark. Verder is bij de ontwikkeling van de verschillende gebieden aandacht voor het verbeteren van de mobiliteit.  Denk daarbij aan investeringen in het verbeteren van wandel- en fietsroutes.

Daarnaast ontwikkelen we langs het kanaal ook een duurzaam stuk stad , een stad die gebruik maakt van de ligging aan het kanaal. Hoe mooi zou het zijn als het water van het Noordhollandsch kanaal straks woningen verwarmt of verkoelt.

Favoriete plek aan het Alkmaars Kanaal?

Voor mij is dat de Viaanse Molen met straks het Sluiseiland, helemaal op de noordelijkste punt van het Alkmaars Kanaal. We noemen het de zachte kant van de stad. Het is ook een plek waar ik persoonlijk veel herinneringen aan heb. Als kind gingen we via de Vlotbrug naar het strand en ’s middags weer naar huis. Straks is het een nog mooiere entree van de stad.