Terug naar het overzicht

Denk je mee over Alkmaars Kanaal en Smart City?

Alkmaar wordt een ‘Smart City’. Een slimme stad is een stad waarbij het internet en informatietechnologie gebruikt worden om de stad te beheren en te besturen. De gemeente Alkmaar zet digitale techniek in voor een veilige, gezonde, duurzame, flexibele en democratische stad.  Een stevige ambitie die we in kleine stapjes waar maken.

De eerste stap is het nut en de noodzaak van een Smart City aantonen. Dat doen we door een eenduidig en actueel digitaal inzicht te  geven in alle plannen en projecten. Denk daarbij aan een driedimensionale kaart van de deelgebieden van het Alkmaars Kanaal. Op die kaart zie je de bestaande situatie en de plannen in die gebieden. Je klikt op het deelgebied of het plan dat voor jou interessant is en waar je meer over wilt weten. Je hoeft dus niet allerlei verschillende documenten te lezen voordat je een goed beeld van de plannen krijgt. Op de plannen kan je digitaal reageren.

Het uitwerken van deze stap doen we samen met partijen als ontwikkelaars, onderwijsinstellingen en stadsvertegenwoordigers. Zo doen we wat nodig is en niet wat kan.

Later gaan we meer gegevens uit de stad toevoegen aan het digitale platform. Dat zijn gegevens waarmee we bijvoorbeeld onze duurzaamheidsambitie kunnen meten. Denk daarbij aan gegevens uit onze stad over de CO2 uitstoot of opbrengst van duurzame energie. Iedereen kan zo steeds beter meedenken hoe we samen een veilige, duurzame, flexibele en democratische stad bereiken.

Ben je projectontwikkelaar, werk je bij een onderwijsinstelling of ben je een stadsvertegenwoordiger en wil je graag meedenken over de manier waarop we Smart City binnen het Alkmaars Kanaal vormgeven? Meld je dan aan via: alkmaarskanaal@alkmaar.nl.