Terug naar het overzicht

Expeditie Alkmaars Kanaal van start

Bij het Alkmaars Kanaal houden we van bouwen én van fietsen. Samen met een groot aantal partners zoals ontwikkelaars, corporaties, maatschappelijke instellingen, bedrijven, opleidingsinstituten ontwikkelen we de compacte stad. De nieuw te bouwen woningen liggen allemaal op ongeveer maximaal 10 minuten fietsen vanaf het centrum van Alkmaar. Maar ze liggen dus hemelsbreed straks wel ongeveer 30 minuten fietsen uit elkaar, aan twee kanten van het kanaal. Dus als we het hele gebied willen laten zien, aan geïnteresseerden waarmee we samenwerken, dan zijn we zeker een uur onderweg.

Om het gebied – nu al – te laten ontdekken en beleven hebben we in co-creatie met Karavaan, buitentheater op locatie, de Expeditie Alkmaars Kanaal ontwikkeld. Met de expeditie (fietstocht) kan iedereen op een leuke manier kennismaken met het gebied.

Hop hop, die fiets op!

Stap op je fiets en ga mee op expeditie! Maak kennis met Willem I, zaai mee langs de oevers, kraak je hersenen in de Denktank, proef de woorden van de stadsdichter en duik in vogelvlucht over het kanaal.

De route start en eindigt bij het IJkgebouw, daar is de routekaart verkrijgbaar. En de route vind je bij VVV Alkmaar. De Expeditie is een fietstocht van ongeveer 12 km lang en duurt ongeveer 2 uur. Meer informatie over de route vind je op deze pagina.

Special

Op speciaal geselecteerde dagen is er een special die de verrassende beleving langs het water tot een compleet dagje uit maakt. Inclusief drankje, mini workshop en een bijzondere locatievoorstelling aan de waterkant. Meer informatie over de specials en de agenda van de specials vind je op de website van Karavaan.

Fietsend langs het Alkmaars Kanaal. Foto door Keith Montgomery

Première van de expeditie

Expeditie Alkmaars Kanaal beleefde zijn première op vrijdag 16 september 2022. Met wethouder Gijsbert van Iterson Scholten en een aantal speciaal genodigde gasten fietsten we de route. Door weer en wind want het was de eerste herfstdag van dit jaar. De locatievoorstelling was dit keer binnen, bij het Makershuis, de weersvoorspellingen waren namelijk heel slecht. Maar bij droog weer is deze voorstelling buiten, op een van de mooiste plekken langs de route. Gaat dat zien! Op zondag 2 en 16 oktober zijn er nog specials gepland, een ticket hiervoor koop je op de website van Karavaan.

Wist je dat?

Al sinds 1824 is het Alkmaars Kanaal de stuwende kracht die de stad laat stromen. Wist je trouwens dat het kanaal destijds het breedste en diepste kanaal ter wereld was? Inmiddels zijn de oevers van het kanaal dé broedplek voor een nieuwe stad.