Terug naar het overzicht

Gevel Ringersfabriek uit de steigers

In de jaren 70 verloor de Ringersfabriek haar functie als chocoladefabriek en werd het gebouw verkocht om dienst te doen als woonwinkel. Nadat de nieuwe eigenaar besloot dat de fabriek een eigentijdse uitstraling verdiende, verdween het bakstenen gevelbeeld uit het straatbeeld en werd het verscholen achter kunststof gevelbeplating.

In de periode tussen 1920 en 1950 is de fabriek in fases gerealiseerd. Meerdere keren groeide de fabriek uit zijn voegen en werd er een deel bijgebouwd. Zo werd ook de voorgevel in twee fases gerealiseerd.

Een deel van de gevel van de Ringersfabriek

Na vele jaren voorbereiding en bouwen is het oorspronkelijke gevelbeeld van de inmiddels monumentale Ringersfabriek weer zichtbaar. Afgelopen periode is tijdens de zorgvuldige reconstructie, steen voor steen het gevelbeeld uit de jaren 1926 (het deel met de letters RINGERS) en 1937 (het deel met de klok) door de ontwikkelaar en aannemer Ten Brinke teruggebracht. Hierbij zijn materialen die nodig waren voor de reconstructie op ambachtelijke wijze geproduceerd. Zo werden er in de rijks monumentale ringoven van steenfabriek Vogelensangh – actief sinds 1919 – 80.000 gevelstenen gebakken. Ook de karakteristieke vlaggenmasten zijn weer zichtbaar. Zo kan iedereen weer genieten van het prachtige oorspronkelijke gevelbeeld.

De komende maanden worden de laatste werkzaamheden afgerond. De toekomstige invulling van de fabriek bestaat uit 73 appartementen en 7 commerciële ruimten.