Terug naar het overzicht

Je ziet het bedrijventerrein Oudorp ‘evolven’!

Het team van Alkmaars Kanaal interviewde Marc van Raai (35). Hij is ondernemer en runt het bedrijf inktweb.nl op het bedrijventerrein Oudorp. Wij vroegen hem naar zijn bevindingen over ondernemen in dit gebied van Alkmaar.

Wat is Inktweb.nl voor bedrijf?
Ik ben oorspronkelijk in 2004 met mijn compagnon begonnen met een bedrijf dat op een zolderkamertje analoge video en audio bestanden digitaliseerde. Via een klein bedrijfspandje in Heerhugowaard hebben we ons steeds verder ontwikkeld. Digitalisering was eindig en internet had onze passie. We gaven zelf veel geld uit aan toners en cartridges en via een beurs zijn we in contact gekomen met een leverancier. De combinatie was snel gemaakt. We zijn midden in de financiële crisis een webwinkel voor toners en cartridges gaan starten. We gingen er blanco in en met vallen en opstaan zijn we steeds meer gaan groeien. We hebben inmiddels tienduizenden tevreden klanten. Via een ander bedrijfspand in Heerhugowaard – waar we binnen de kortste keren weer uit ons voegen barstten – moesten we op zoek naar een groter pand. We wilden graag naar Alkmaar en hadden altijd een prettig gevoel bij bedrijventerrein Oudorp. We kwamen uiteindelijk ons huidige pand aan de Professor van der Waalsstraat 2 tegen, dat we in 2014 voor een goede prijs konden kopen. Het pand was in een mega slechte staat. De gemeente was daar niet blij mee en heeft een kleine subsidie gegeven om mee te betalen aan het opknappen van de buitenkant. Met veel zelfwerkzaamheid hebben we er een prachtig pand van kunnen maken. We zijn hier heel gelukkig en inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf met 24 medewerkers met een breed assortiment, tienduizenden producten waarvan veel op voorraad en duizenden bestellingen per dag.

En hoe gaat het nu tijdens de coronapandemie?
In maart vorig jaar wisten we niet wat ons te wachten stond. Voor de pandemie hadden we gelukkig ons leveranciers bestand gigantisch weten uit te breiden waardoor we minder last hadden van leveringsproblemen. Eigenlijk vanaf de eerste dag stroomden bestellingen binnen voor bijvoorbeeld thuiswerkplekken, maar ook winkels. Voor ons voelde het heel dubbel. We hoorden van collega ondernemers dat het slecht ging terwijl het bij ons erg goed ging.

Welk gevoel heb je bij bedrijventerrein Oudorp?
Super goed! Het is een overzichtelijk en idyllisch bedrijventerrein. Iedereen kent elkaar, we hebben contact en dat is heel erg prettig. In het begin zaten er meer vage bedrijven, maar inmiddels zijn er veel interessante bedrijven met passie. Je ziet het ‘evolven’, tof! Het contact met de politie is goed, waardoor ook de veiligheid verbetert. We missen nog wel een bedrijvenvereniging. Naast gezellig kan het ook een bijdrage leveren aan de veiligheid, elkaar informeel ontmoeten.

Hoe kijk je naar de ontwikkeling van Oudorp waar in de toekomst ook meer gewoond gaat worden?
Positief! Wij zijn geen zware industrie en dus veroorzaken wij geen hinder voor woningen. Niemand vindt het prettig om ’s avonds laat op een verlaten bedrijventerrein te zijn. Door er woningen aan toe te voegen wordt het een levendige omgeving. De gemeente informeert ons goed en het contact is prettig met korte lijnen. Ik ga ook zeker deze nieuwsbrief delen.

Waar heb jij als ondernemer nog behoefte aan?
Het is best wel relaxed ondernemen hier. Het past bij ons. Er zijn weinig problemen. Het enige wat hier wel speelt is dat de Edisonweg een racebaan kan zijn. Als hier straks ook gewoond gaat worden moet daar wel iets aan gedaan worden. Ik noemde al de levendigheid van het gebied. Wellicht geen restaurants, maar afhaaltentjes zijn goed voor de bedrijven.