Terug naar het overzicht

PEN-Dorp krijgt hedendaagse vertaling

Het PEN-Dorp is de eerste oude kantoorlocatie in het Alkmaars Kanaal dat getransformeerd wordt naar een eigentijdse stedelijke leefomgeving. De eigenaren willen met het plan de ‘Tuinen van PEN-Dorp” een levendig, groen en uniek stuk stad bouwen langs het Noordhollandsch Kanaal in Alkmaar.

Stedelijk en groen eiland met historie als fundament

De bijzondere ontwerpprincipes van architect Bonnema en Landschapsarchitecte Mien Ruys, zoals het samenkomen van landschap en architectuur, oog voor de menselijke maat en gemeenschapsgevoel, zijn het fundament voor dit plan. Het PEN-Dorp krijgt ook een meer hedendaagse vertaling. Het plan gaat uit van een gevarieerd woonprogramma. Groot, klein, met tuin of royaal dakterras. Iedere woning is verbonden met de groene buitenruimte. Ook komen er (buurt)voorzieningen en werkplekken.

Het PEN-Dorp is altijd een wereld op zichzelf geweest. Met de (her)ontwikkeling zorgen de eigenaren ervoor dat het terrein veranderd van een naar binnen gekeerde enclave naar buiten gekeerd stedelijke woongebied binnen de Viaanse Molen. Er komen plekken om elkaar te ontmoeten.

De komende maanden worden de plannen verder uitgewerkt. De eigenaren verwachten in 2021 de procedure voor een nieuwe bestemmingsplan te kunnen opstarten.