Terug naar het overzicht

“We zijn er trots op en kijken verwachtingsvol uit naar de start van de werkzaamheden”

Interview met Frits de Koning, projectontwikkelaar Ouwehand

Ouwehand ontwikkelt het Jaagpad in Oudorp. Hoe staat het ervoor?

Het Jaagpad is voor ons een ontwikkeling die al geruime tijd loopt. We staan nu echt aan de vooravond om te gaan starten na heel veel teken en rekenwerk. Sinds december 2020 zijn we op de locatie bezig, op dit moment zijn we aan het ‘voorprikken’. Voorprikken houdt in dat je gaat kijken op alle plekken waar een funderingspaal komt of er geen puin in de grond zit. Voor de omgeving was dat tevens het eerste signaal dat de honden uitlaatplaats gaat verdwijnen. We starten deze zomer en bouwen – in twee fases – 411 appartementen. In de eerste fase gaat het om 228 huurappartementen, in de tweede fase worden 183 koopappartementen gebouwd.Met de start bedoelen we dat de damwanden en de heipalen de grond ingaan en dan zijn we zeker een jaar tot anderhalf jaar volop in de grond bezig. We bouwen eerst de twee parkeergarages, waarvan één met twee lagen. Een technisch hoogstandje met onderwaterbeton dat door duikers zal worden aangebracht. Pas daarna komen we boven de grond uit.

Hoe gaat zo’n proces van planontwikkeling?

Iedere ontwikkelaar wil altijd zo snel mogelijk starten. Maar dit was op allerlei facetten een zeer complex project. Van stedenbouw tot welstand, van architectuur tot financiële haalbaarheid en alles wat ons beroep zo mooi maakt. Dat heeft ertoe geleid dat we een lange voorbereiding van zo’n 4 jaar hebben gehad en nu we kunnen starten, we ook in één bouwstroom door willen gaan. Met de huidige technologie kan dat gelukkig ook, in 3D modellen zijn alle appartementen al helemaal gebouwd

Iedereen heeft het tegenwoordig over versnelling van woningbouw. Waar had het sneller gekund?

Dat is een hele opstapeling van factoren. Wij roepen al snel dat het bij een ander ligt, maar het zit hem in de afstemming. Als daar de belangen niet duidelijk zijn, kan je elkaar lang bezighouden. Je verliest vaak maanden en dan vraag je je achteraf af waarmee je in die tijd bent bezig geweest.

Wat waren de grootste uitdagingen?

Financiële haalbaarheid in combinatie met een technische uitdaging. 411 appartementen vraagt enorm veel van de capaciteit van een bedrijf. Maar ook hoe je dit op de markt brengt. Met een parkeergarage 6 meter de grond in – tussen het kanaal en de dijk – spreek je van een technisch hoogstandje. We zijn er trots op en kijken verwachtingsvol uit naar de start van de werkzaamheden.

Hoe is het contact met de omgeving?

We communiceren veel, maar nooit genoeg. Nu we starten met de werkzaamheden gaan we de communicatie momenten verder opvoeren. Onze werkzaamheden hebben impact op de omgeving. Met ondernemers kijken we hoe we elkaar zo min mogelijk tot last zijn, maar ook hoe we elkaar tot dienst kunnen zijn. Mooi voorbeeld is dat het bedrijf Blom, toch onze buurman, met zijn kranen de schoorsteen heeft gedemonteerd.
Het gebied gaat door woningbouw uiteraard veranderen en dat heeft invloed. Wat je ongetwijfeld gaat zien is dat er ook nieuwe en andere bedrijven gaan komen die levendigheid in het gebied gaan opleveren.

Wat voor mensen verwacht jij dat er komen te wonen?

Er zit een grote diversiteit in de woningen: koop en huur, groot en klein. Ik denk dus dat iedereen er kan wonen. Starters, alleenstaanden, senioren, tja, wie niet? Deels uit Alkmaar, maar ook breder. Mensen die ooit Alkmaar hebben verlaten en nu weer graag terug willen. En dan is dit wel een hele mooie locatie aan het water en dicht bij het centrum. Op dit moment kunnen mensen zich aanmelden als geïnteresseerde voor zowel de koop- als huurwoningen. Gezien de bouwduur is inschrijven voor een specifieke woning nog niet mogelijk.

Uitsmijter?

We hebben er heel veel zin in. Het wordt een mooi plan met een hele diverse invulling!