Veelgestelde vragen.

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over Alkmaars Kanaal. Staat jouw vraag er niet tussen stel hem dan via alkmaarskanaal@alkmaar.nl.

Worden er in het Alkmaars Kanaal ook sociale huurwoningen gebouwd?

Er worden alle type woningen gebouwd: groot en klein, huur en koop, betaalbaar en duurder, voor alleenstaanden en gezinnen, voor starters en doorstromers, voor jong en oud.


Wat wordt er aan de doorstroming van het verkeer gedaan wanneer er meer woningen komen?

In het Alkmaars Kanaal kijken we naar hoe we op korte termijn de mobiliteits- en parkeervraagstukken het hoofd kunnen bieden. En hoe we op de middellange en lange termijn zorgen voor een bereikbaar en leefbaar Alkmaar. Onze aanpak vind je hier: Mobiliteit. – Alkmaars Kanaal.

Waar kan ik een woning kopen?

Informatie over de verkoop van de woningen komt als het zover is beschikbaar op de websites van de ontwikkelaars. Volg onze nieuwsbrief, daarin komt informatie van de ontwikkelaars op het moment dat deze een eigen website heeft met de informatie over de te bouwen woningen.

Hebben belangstellenden die in Alkmaar wonen voorrang?

Bij wet is vrije vestiging in nieuwbouwprojecten geregeld. Dit betekent dat er geen sprake kan zijn van voorrang bij de koop van een woning.

Waar kan ik me inschrijven zodat ik op de hoogte blijf van een project?

Ben je geïnteresseerd in wonen in het Alkmaars Kanaal, schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan informatie over alle ontwikkelingen rondom Alkmaars Kanaal. En zodra de verkoop van een van de projecten start, vind je daarover informatie van de ontwikkelaar.

Je kunt ons ook volgen via onze social media, bestaande en nieuwe projecten komen daarin regelmatig langs. Door ons te volgen heb je dus de meest recente informatie over geplande projecten. Volg ons op Instagram, Facebook en/of X.

Hoe vindt de toewijzing van de woningen plaats?

Informatie over de toewijzing van de woningen komt als het zover is beschikbaar op de websites van de ontwikkelaars.

Waar kan ik meer informatie vinden over Alkmaar?

Kijk op onze website, op de website van de gemeente Alkmaar en op de website van Alkmaar Prachtstad.

Hoe rijdt het bouwverkeer naar de locatie?

Dat is afhankelijk van in welke fase er gebouwd wordt. Deze informatie komt beschikbaar na het verkrijgen van de omgevingsvergunning van de gemeente.

Is er overlast te verwachten van de bouw?

Waarschijnlijk wel. We doen er alles aan om de overlast tot een minimum te reduceren, maar dat neemt niet weg dat er toch enige hinder zal ontstaan. Als je hinder ondervindt tijdens de bouw, kun je contact opnemen met de aannemer die aan het bouwen is.

Hoeveel inwoners krijgt Alkmaar erbij?

We verwachten dat het aantal inwoners met 30.000 inwoners zal groeien, verspreid over 15 tot 20 jaar. In onze visie vind je meer informatie over de consequenties hiervan en waar we allemaal rekening mee houden.

Komen er ook broedplaatsen waar ik ruimte kan huren als creatief of ondernemer?

Er zijn inderdaad broedplaatsen in het Alkmaars Kanaal. In Oudorp is dat De Drukkerij. Je kunt informeren bij Koel310 of Bureau Permanent Tijdelijk. Zij hebben ateliers in de aanbieding op die locatie.

Komen er ook nog eengezinswoningen met grond in de toekomst?

Ja er komen ook grondgebonden woningen voor gezinnen maar niet in alle deelgebieden.